2 Eylül 2017 Cumartesi

Cep Telefonum Çalındı Ne Yapmalıyım !


7 maddede cep telefonu kaybolan veya çalınan abone ne yapmalı?


Elimizden düşürmediğimiz cep telefonumuz kaybolunca veya çalınınca ne yapmalı? Bu soruya cevap olan bir “Aman dikkat!” haberi de Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’ndan (BTK) geldi. Bazı basın-yayın organları ile internet sitelerinde yer alan “Cep telefonunuz kaybolunca aman dikkat” başlığı ile yayınlanan ve “hatalı bilgiler” içeren haberler üzerine açıklama yapan BTK’nın sıraladığı, cep telefonu kaybolan veya çalınan vatandaşların resmi olarak ne yapması gerektiğini, 7 maddede topladık…

1 – Hemen “0 312 294 94 94″ü ara

Rızası dışında mobil telefonu elinden çıkan vatandaşların öncelikli olarak BTK bünyesinde 7/24 hizmet veren Bilgi ve İhbar Merkezi’ne ait 0 312 294 94 94 numaralı telefonu arayarak, 15 haneli IMEI numarasını, kimlik bilgilerini ve telefonunu en son kullandığı zamanı bildirmesi gerekir.

2 – Operatörünüz bilgilerinizi doğrulasın

Bilgi ve İhbar Merkezi’ne cep telefonu en son kullanılan hattın yasal sahibi tarafından verilmesi gereken bu bilgilerin abonesi olduğunuz en son işletmeciniz tarafından doğrulanması durumunda ilgili telefon iletişime kapatılılır.

3 – ‘Emniyet’e teslim et’ SMS’i gönderilsin

Bilgi ve İhbar Merkezine ihbar edilen telefonlara, cihazın en yakın kolluk kuvvetine teslim edilmesi yönünde yasal uyarı SMS’i gönderilir. Böylece, kayıp veya çalıntı olması nedeniyle iletişime kapatılan telefonun başka bir SIM kartı takılarak kullanılmasının önüne geçilir.

4 – IMEI numaranı bir yere yaz

İhbarın hızlı bir biçimde yapılabilmesi için telefonunuzun IMEI numarasını bilmeniz gerekir. Mobil telefon cihazınıza ait IMEI numarası, mobil telefonlardan *#06# tuşlarına basılarak öğrenilebilir ve bu numara ihtiyaç olduğunda ulaşabilecek bir yere not edilmelidir.

5 – SIM kartınız/hattınız iletişime kapansın

Çalınan veya kaybolan cep telefonu cihazınızın üzerinde bulunan kendi SIM kartının kullanılmasını engellemek için ise abonesi olduğunuz GSM operatörünüzü arayarak, cep telefonu hattınızı da kapattırmanız gerekir.

6 – Hırsızlıkta savcılık veya emniyete başvur

Hırsızlık, gasp ve kapkaç gibi durumlar söz konusu ise savcılıklara, ikametgahınıza veya olayın gerçekleştiği ilçe emniyet müdürlüğüne başvurularak şikayetçi olmalısınız. Savcılık veya emniyet müdürlüğüne başvurmanızın ardından resmi süreç başlatılır.

7 – Hangi yolla kapattıysan, o yolla aç

Cihazı tekrar kendisine iletilen veya bulunan kişilerin telefonunu hangi yolla kapattırdı ise (bilgi ve ihbar merkezi veya savcılık üzerinden) aynı yolla tekrar iletişime açılır. Yani telefon ile ihbarda bulunduysanız yine Bilgi İhbar Merkezinin aramanız, savcılık talimatı ile ihbarda bulunduysanız cihaz bulununca yine savcılığa başvurmanız gerekir.

Son Bir Not: Resmi kanalları kullanan yok!

BTK verilerine göre 2014’te Bilgi ve İhbar Merkezi’ne kayıp ve çalıntı cep telefonlarıyla ilgili olarak 35 bin 171 ihbar başvurusu yapıldı. 2013’te 7 bin 232  olan mahkeme ve savcılık talimatı ile cihaz açma sayısı 2014’te 6 bin 908’e inerken, cihaz kapama sayısı ise 39 bin 528’den 41 bin 860’a yükseldi. Ancak Türkiye’de her yıl kaybolan ve çalınan cep telefonu sayısı dikkate alındığında – ki sadece resmi başvuru yapılan telefonların sayısı biliniyor – cep telefonu çalınan veya kaybolan vatandaşların, ya bilmediğinden ya da bir sonuç alacağına güvenmediğinden, resmi kanalları kullanım oranının çok düşük olduğu görülüyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder