14 Ağustos 2017 Pazartesi

Hızaşırtmacılar AMD Threadripper 1950X'i 5.37GHz'e Çıkardılar

AMD 'nin yeni Threadripper işlemcileri dünyadaki en ideal hızaşırtma işlemcileri olmayabilirler, fakat nitrojen kullanılarak yapılan bir soğutma sistemiyle olağanüstü hızlara aşırtılabiliyorlar. Bunun örneğini bizlere hızaşırtma işleri ile uğraşan "TheOverclocker" lakaplı kişi Threadripper 1950X işlemcisinin 16 fiziksel çekirdeğini de 5.37GHz'e çıkartarak gösterdi.

Bu hızaşırtma denemesinde anakart olarak Asus ROG X399 Zenith Extreme, bellek olarak 2500MHz frekansta çalışan 32 GB CL9 DDR4 RAM'ler kullanılmış. 5.37GHz'lik bir işlemci hızına ulaşabilmek için ise voltajlar 1.67v'a kadar yükseltilmiş. Bu sayede BLCK'yi 49.75 çarpım katsayısı ile 107.96MHz'e yükseltebilmişler.
Azotlu yani LN2 soğutmalı bu işlemci ile Cinebench R15'te 4.514 puan (Bir Threadripper işlemcisi için bugüne kadar elde edilen en yüksek değer) elde edilmiş. "Eski nesil işlemcilerde 5.37GHz'den daha yüksek hızlara ulaşılabiliyordu, bu neden yüksek bir başarı gibi anlatılıyor?" diye merak edecek olursanız, eski nesil işlemcilerin çok daha az çekirdek sayısına sahip olduğunu söyleyebiliriz. Yani rakam olarak düşük görünse de bu deneyde kullanılan işlemci 16 çekirdekli olduğundan dolayı yapılan hızaşırtma miktarı aslında çok fazla.
Hemen aşağıda yer alan AMD'nin resmi Overdrive yazılımı sayesinde siz de AMD işlemcilerinizin birçoğuna hızaşırtma uygulamasını kolayca yapabilirsiniz. Fakat bu programın kullanımının tüm detaylarını bilmeden böyle bir işlem yapmanızı tavsiye etmiyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder